W tym dziale znajdziesz urządzenia pomiarowe idealnie dostosowane do potrzeb branży mleczarskiej. Dokładne, wygodne, łatwe do czyszczenia, odporne na wodę i inne ciecze (w tym żrące kwasy i środki myjące). Wszystkie potrzebne urządzenia znajdziesz u nas!
Termometry
Mleko i produkty mleczarskie wymagają przechowywania w odpowiednio niskiej temperaturze. Niedopilnowanie tego wymogu może spowodować poważne straty dla firmy. Z tego względu we wszystkich magazynach z mlekiem i produktami mleczarskimi wymagane jest użycie specjalistycznych, elektronicznych termometrów prowadzących ciągły pomiar i rejestrację temperatury. Takie termometry stosowane są również w samochodach do transportu mleka i podczas całego procesu produkcji.
Ciśnieniomierze
Stała kontrola ciśnienia to podstawa w udanym procesie produkcyjnym. Szczególnie istotne jest mierzenie różnicy ciśnień między produktami mleczarskimi a innymi mediami, dlatego w mleczarstwie wielką popularnością cieszą się ciśnieniomierze różnicowe.
Wakuometry
Odgazowywanie mleka to standardowa procedura w mleczarstwie. Nie sposób jednak ocenić „na oko”, czy została dobrze przeprowadzona. Na to pytanie odpowiedzieć może tylko specjalistyczny wakuometr.
Przepływomierze
Szybkość przepływu mleka to kluczowy aspekt na produkcji. Aby ją prawidłowo zmierzyć konieczny jest jednak odpowiedni przepływomierz do cieczy innych niż woda.
Sprzęt do pomiaru parametrów mleka
W laboratoriach mleczarskich sprawdzane są liczne parametry mleka i produktów mleczarskich takie jak m.in. gęstość i skład. Ich zmierzenie pozwala ocenić jakość przetwarzanego mleka i gotowych produktów.
Wagi
Choć proces pakowania jest w dużej mierze zautomatyzowany nie można wierzyć maszynom na 100%. Do oceny masy produktu w opakowaniu wykorzystywane są specjalistyczne wagi o odpowiedniej dokładności.